Γραφείο Τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

8/6/17

Athens Pride: Δεν είναι μόνο "Θέμα Παιδείας" αλλά και πάλης ενάντια στον σεξισμό και το σύστημα που τον γεννά

Με το σύνθημα «θέμα παιδείας», η Ημέρα Περηφάνιας φέτος αναβαθμίζεται και μετακομίζει στην πλατεία Συντάγματος. Καθόλου παράξενο, μια και τις δυο τελευταίες χρονιές η Κλαυθμώνος ξεχείλισε, αδυνατώντας να χωρέσει το πολύχρωμο πλήθος κόσμου που πλαισίωσε και στήριξε με την παρουσία του το LGBTQI+ κίνημα και τους αγώνες του.
   
Στο διάστημα αυτό οι ΛΟΑΤΚΙ+ έχουμε κερδίσει μερικές διεκδικήσεις, αλλά με ελλείψεις και περιορισμούς. Ο νόμος για την ταυτότητα φύλου έχει αναρτηθεί για διαβούλευση ανοίγοντας το δρόμο για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των τρανς, του πιο χτυπημένου LGBTQI+ κομματιού. Ωστόσο, είναι ελλιπής, όπως και ο νόμος που θεσπίστηκε για το σύμφωνο συμβίωσης. Αποκλείει τα ανήλικα και τα έγγαμα (!) άτομα και αφήνει κενό στην κηδεμονία παιδιών όσων προχωρήσουν σε αναγνώριση ταυτότητας φύλου ώστε να χρειάζεται δικαστική απόφαση για την κύρωση. Όπως περίπου το σύμφωνο συμβίωσης άφησε εκτός την παιδοθεσία και τον πολιτικό γάμο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ δεν κάνει ένα βήμα μπρος αν δεν κάνει κι άλλα δυο πίσω.

Η απόπειρα να ανοίξει το ζήτημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τη σχετική «θεματική εβδομάδα», παρόλο που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα θετικό βήμα, έγινε από τα πάνω, αποσπασματικά και με επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που το χρεώθηκαν. Υλοποιήθηκε χωρίς ούτε κατάλληλη προετοιμασία ούτε συγκεκριμένους στόχους. Το αποτέλεσμα ήταν δυσαρέσκεια μέσα στους καθηγητές/τριες για την όλη διαδικασία. Τα πιο συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας (εκκλησία, συντηρητικός τύπος κλπ) αυτοαναγορεύτηκαν σε ομο-τρανσφοβική αντιπολίτευση. Απέναντί τους βρέθηκε όχι μόνο το LGBTQI+ κίνημα αλλά και αντιρατσίστριες-ές, αντισεξίστριες-ές, που κινητοποιήθηκαν ενάντια στις ομο-τρανσφοβικές δραστηριότητες (π.χ. στην ημερίδα στην Κόρινθο). Ωστόσο, δίπλα στις κορώνες των παπάδων και των δεξιών πολιτικών, έχουν προστεθεί σεξιστικές εξυπνάδες όπως του κυβερνητικού Μπαλάφα, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι «καμιά Λουλού...».

Οι επιθέσεις ενάντια σε LGBTQI+ ανθρώπους και οι ρητορείες για γειτονιές που «πρέπει να καθαρίσουν» εξακολουθούν να υπάρχουν

Ένα πρόσφατο κρούσμα ομοφοβικής επίθεσης στο Γκάζι συνάντησε ευτυχώς την αποδοκιμασία από όλη την κοινότητα. Έγινε μια πρώτη ελπιδοφόρα απόπειρα ενωμένης κινηματικής απάντησης με την κινητοποίηση στο μετρό Κεραμεικός στις 12 Μάη.

Αν  λοιπόν το «θέμα παιδείας» παραπέμπει στην διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας, τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ορισμένα κομμάτια της πρωταγωνιστούν ή/και καλύπτουν τις ομο-τρανσφοβικές επιθέσεις και κάποια άλλα τις παλεύουν έμπρακτα. Αυτό είναι αποτέλεσμα κύρια πολιτικών αγώνων και όχι παιδείας. Η ίδια η παιδεία δεν είναι ένας ουδέτερος θεσμός, υπόκειται στις επιλογές και τις πιέσεις του καπιταλιστικού συστήματος και αυτών που το διαχειρίζονται. Προάγει συγκεκριμένες ιδέες με στόχο της διάσπαση της εργατικής τάξης με βάση το φύλο, τη σεξουαλικότητα, τη θρησκεία, την εθνικότητα κοκ. Γι’ αυτό, ακόμα και εν δυνάμει θετικές πρωτοβουλίες από τα πάνω, βρίσκουν απέναντί τους όλο το συστημικό κατεστημένο να τις κοντράρει. Η διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης και η απόσυρσή της από τα σχολικά βιβλία είναι χαρακτηριστικό αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα.
   
Από την άλλη μεριά, δεν αντιμετωπίζουμε αδιάφορα τις όποιες προσπάθειες αντισεξιστικής παιδείας. Πιστεύουμε, όμως, ότι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί συλλογικά μπορούν να της δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο και αποτέλεσμα, επιβάλλοντας τον δικό τους έλεγχο στον τρόπο και τη διαδικασία εφαρμογής της. Η πάλη ενάντια στον σεξισμό, την ομοφοβία και την τρανσφοβία είναι επιτακτικό καθήκον σήμερα και αποτελεί πολιτική υπόθεση του LGBTQI+ κινήματος.Ο αγώνας αυτός μπορεί και πρέπει να γίνει μαζί με τους συμμάχους του, την εργατική τάξη, τη νεολαία και τις συλλογικότητές της. Εδώ βρίσκεται η δύναμη για να αντισταθούμε και να αλλάξουμε όχι μόνο τους νόμους αλλά και την ίδια την κοινωνία.
   
Στόχος μας είναι ένας κόσμος απαλλαγμένος από οποιεσδήποτε διακρίσεις σε σχέση με τη σεξουαλικότητα και την έμφυλη ταυτότητα, όπως και από κάθε ρατσιστικό διαχωρισμό. Θέλουμε μια κοινωνία που δεν θα βασίζεται στην εκμετάλλευση και στο κέρδος. Εκατό χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση, τα διδάγματά της μπορούν να γίνουν φάρος για το LGBTQI+ κίνημα στο σήμερα. Η Οκτωβριανή Επανάσταση κατάφερε μια σειρά από επαναστατικές αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων. Θέσπισε το δικαίωμα των γυναικών στο διαζύγιο, τη νόμιμη και δωρεάν έκτρωση, καθώς την αποποινικοποίηση της μοιχείας και της ομοφυλοφιλίας, βάζοντας παράλληλα την οικονομία να δουλέψει συλλογικά και με κέντρο τις ανθρώπινες ανάγκες.

Για το AthensPride

Σχετικά με το AthensPride, η ομάδα μας έχει διατυπώσει πολλές φορές την αντίθεσή της στη διοργάνωσή του από μια αδιαφανή ΜΚΟ που αναζητάει στήριξη σε πρεσβείες και καπιταλιστικούς χορηγούς. Η παραλίγο συμμετοχή της διαβόητης ELDORADO GOLD φέτος έδειξε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο κατήφορος. Αποκάλυψε, όμως, και τη δύναμη που έχουν τα χιλιάδες απλά μέλη του LGBTQI+ κινήματος, τα οποία με την κατακραυγή τους μέσα σε λίγες ώρες απέτρεψαν το φιάσκο.
   
Παρ’ όλα αυτά, εμείς εξακολουθούμε να διαμαρτυρόμαστε κατά του «pinkwashing», απαιτώντας να φύγουν οι πρεσβείες (ιδίως η αμερικανική του δολοφόνου αρχισεξιστή Τραμπ) και όλοι οι «χρυσοί χορηγοί». Η παρουσία ΛΟΑΤΚΙ+ αστυνομικών δεν μπορεί ούτε να κρύψει ούτε να μειώσει την ομο-τρανσφοβική καταστολή που αντιμετωπίζουμε οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι αλλά και ολόκληρη η τάξη μας από το κράτος. Είναι ύβρις να ξεπλένεται η ΕΛΑΣ την ημέρα μνήμης για το Stonewall, τη μήτρα του σύγχρονου κινήματός μας, που γεννήθηκε ως εξέγερση ενάντια στην αστυνομική καταστολή. Προτείνουμε την διάλυση της ΜΚΟ «Athens Pride» και την αυτοοργάνωση της Γιορτής Περηφάνιας με ανοιχτό, αμεσοδημοκρατικό και διαφανή τρόπο λειτουργίας.

Η παρουσία της ομάδας μας στο AthensPride 2017 γίνεται για να αναδείξει τα παραπάνω ζητήματα, να διευρύνει το διάλογο ανάμεσα στις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις και να ανοίξει δρόμο ώστε να παλέψουμε μαζί από καλύτερες θέσεις το επόμενο διάστημα.

Ανοιχτή εκδήλωση στο πλαίσιο του AthensPride, 10 Ιούνη 4.30μμ: «Θέμα παιδείας; Από που προέρχεται η ομοφοβία/ τρανσφοβία και η πάλη για να την τσακίσουμε». Θα μιλήσουν:
  • Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
  • Καθηγήτρια, μέλος του «Πολύχρωμου Σχολείου»

•Ελάτε να διαδηλώσουμε μαζί στο αντικαπιταλιστικό μπλοκ της LGBTQΙ+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΤΑΡΣΥΑ - antarsya.gr